تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته مديريت اجرایی(دولتی 93)

استعداد و آمادگي تحصيلي ويژه مديريت (GMAT)

سؤالات اين درس در آزمون كارشناسي ارشد 93 به لحاظ تعداد و بودجه‌بندي بخش‌هاي مختلف، هيچ تغييري نداشت و مانند ساليان اخير 10 سؤال به حل مسئله، 10 سؤال به استدلال منطقي، 10 سؤال به كفايت داده‌ها، 5 سؤال به درك مطلب و 5 سؤال به تصحيح جملات اختصاص يافته بود. در مجموع سطح سؤالات امسال را مي‌توان همانند سال گذشته دانست. در آزمون امسال به غير از چند غلطي كه وجود داشت، تغيير فاحش ديگري كه نسبت به آزمون‌هاي كارشناسي ارشد 92 و 91 مي‌توان گفت، عدم طرح سؤالات از مبحث «هوش و خلاقيت» بود كه اتفافاً در دو سؤال اخير بخشي ثابت از سؤالات حل مسأله را به خود اختصاص داده بود. به طور كلي سؤالات حل مسأله نسبتاً سخت، سؤالات كفايت داده‌ها متعادل، سؤالات استدلال منطقي ساده (البته با صرف‌نظر از سؤالات اشكال‌دار!)، سؤالات درك مطلب ساده و تا حدي متوسط و سؤالات تصحيح جملات را مي‌توان متوسط و يا حتي ساده قلمداد كرد.
از بين دانشجوياني كه به واسطه‌ي شركت در آزمون‌هاي آزمايشي مدرسان شريف و يا مطالعه‌ي كتاب‌هاي اينجانب با بنده ارتباط داشته‌اند (در گرايش MBA ) درصدهاي حدودي 82، 79، 78، 75 و 74 را گزارش نموده‌اند و از آن‌جايي كه به احتمال زياد اين دوستان جزو تك رقمي‌هاي آزمونMBA امسال خواهند بود، براي 10 نفر برتر داوطلبان امسال ميانگين درصدها در حدود 70 تا 75 (و شايد هم كمتر!) پيش‌بيني مي‌شود و براي داوطلبان خوب گرايش اجرايي درصدهايي در حدود 45 تا 55 منطقي به نظر مي‌رسد.
از اشكالات مهم آزمون امسال مي‌توان به قسمت استدلال منطقي اشاره كرد كه دو سؤال اشكال دار در آن وجود داشت يك سؤال كه قطعاً بايد حذف شود، چون غلط ترجمه شده است و مي‌توان گفت هيچ‌كدام از گزينه‌ها با شرايط فعلي سؤال نمي‌توانند صحيح باشند و يك سؤال كه اتفاقاً تعداد گزينه‌هاي صحيح آن از يك مورد بيشتر است!! كه البته براي اين سؤال با كمي اغماض مي‌توان حكم داد، سؤال حذف نشود! (متأسفانه اين سؤال هم اشكال ترجمه داشت!) در قسمت كفايت داده‌ها نيز يك سؤال داراي ابهام بود كه البته نمي‌توان ابهام آن را دليلي براي حذف سؤال تصور كرد و بالاخره در قسمت تصحيح جملات در يك سؤال دو گزينه صحيح به نظر مي‌رسيد. البته در اين بخش هر 4 سؤال ديگر به راحتي با توجه به مطالب كتاب GMAT چاپ جديد قابل پاسخ‌گويي بودند.
در پايان به داوطلبان سال آينده توصيه مي‌كنم در درس GMAT تعداد تست‌هاي زيادي را مرور كنند، تا در روز آزمون غافلگير نشوند. داوطلبان كارشناسي ارشد مجموعه مديريت اجرائي بايد توجه كنند فرم طرح سؤال در GMAT ممكن است از سالي به سالي ديگر تغيير كند (مثلاً در آزمون سال قبل 3 سؤال از 10 سؤال حل مسأله به «هوش و خلاقيت» اختصاص داشت در حالي كه در آزمون امسال از اين مبحث هيچ سؤالي مطرح نشده بود!) البته اين كه مباحث اين درس تغيير كند اتفاق نخواهد افتاد، اما اينكه از مبحثي سؤال طرح نشود و از مبحثي چند سؤال طرح شود، اتفاقي است كه احتمال اتفاق افتادنش وجود دارد.

نظریه های عمومی مدیریت

سؤالات نظریه‌های عمومي مدیریت کنکور مدیریت اجرایی سال 93 همانند سؤالات چند سال اخیر، از منابع متداول طراحی شده بود. همچنين سطح سؤالات کمی ساده‌تر از سال 92 بود. در مقایسه با سال 92 به مباحث مربوط به رفتار سازمانی (مانند ادراک، ارتباطات و رهبری) اهمیت کمتری داده شده و در مقابل، به نظریه‌ها و مکاتب مدیریت توجه بیشتری شده بود. همانند سال 92 امسال نیز مباحث مربوط به ساختار سازمانی (انواع و عوامل مؤثر بر آن) بیشترین سؤالات را داشته است.
از 30 سؤال مطرح شده در اين درس، مبحث ساختار سازماني 7 سؤال را به خود اختصاص داده بود كه بيشترين تعداد سؤالات را داشت. بعد از آن نظريه‌ها و مكاتب مديريت 4 سؤال و استراتژي 3 سؤال را به خود اختصاص داده بودند. از مباحث قوانين مديريتي، تصميم‌گيري و مباحث متفرقه هر كدام 2 سؤال آمده بود و از بقيه مباحث كه در تشريح جدولي به آن‌ها اشاره شد، هر كدام يك سؤال آمده است. بنابراين مي‌توان گفت، کتاب مدیریت عمومی دکتر الوانی و تئوری سازمان استیفن رابینز، هر یک منبع طرح بیش از یک سوم سؤالات بوده‌اند. کتاب تئوري مديريت مدرسان شريف و دکتر رضائیان نيز بیشترین تعداد سؤال را دارا بودند.

دانش مسائل روز

سؤالات امسال نسبت به سال گذشته از نظر بودجه‌بندی تفاوت‌های بسیاری داشت. از سه مبحث جدید قانون بيمه، ماليه عمومي و مباحث مديريت دولتي که در کتاب مدرسان به صورت جداگانه وجود نداشتند، اما در آزمون‌های مدرسان از آن‌ها سؤال داشتيم و در آزمون امسال نيز سؤال مطرح شده بود. همچنین مبحث جدیدی که سؤال‌های زیادی از آن مطرح شده بود، قانون خدمات کشوری بود که با توجه به اضافه شدن این بخش به کتاب رفتار سازمانی دکتر آرین قلی‌پور محتمل بود. در درس تئوری مدیریت یا دانش مسائل از آن سؤال بیاید.
نکته مهم در این میان مطرح شدن سؤالاتی از عناوین امتحانی کد 1142 یعنی مجموعه مدیریت است. برای مثال سؤال‌های کارآفرینی، مالیه عمومی، مدیریت دولتی و بازاریابی از این دست هستند که امسال تعداد زیادی را به خود اختصاص داده بودند.
نکته دیگر که داوطلبان سال‌های آینده باید به آن توجه کنند، مطالعه تمام قوانینی است که به نوعی به رابطه کارمند و کارفرما یا کارگر و کارفرما اشاره دارند.
مانند سال گذشته سؤال‌های زیادی بودند که نمی‌توان مطمئن بود که از چه مرجعی مطرح شده‌اند، اما مطالعه کتاب‌های مدرسان شریف، مدیریت عمومی الوانی، مبانی مدیریت و سازمان رضاییان با توجه به بودجه‌بندی امسال باز هم به داوطلبان توصیه می‌گردد.

زبان فارسي

ادبیات فارسی کنکور مدیریت اجرایی داستان پرماجرایی داشته است، هدف این درس ابتدا آشنایی مدیران آینده با درک زبان فارسی و کاربرد آن در رشته مدیریت بود، تا مبادا بعدها در نگارش، اشتباهی دستوری یا املایی مرتکب شوند. سؤالات آزمون در زمان آغاز شکل‌گیری این درس وقتی که کنکورMBA و مدیریت اجرایی هنوز از هم تفکیک نشده بود، بیشتر به بخش‌هایی مثل ویرایش و درک مطلب می‌پرداخت و به دانش عمومی داوطلب در درک زبان فارسی بسنده می‌کرد و برای پاسخ دادن به تست‌ها شما نیاز چندانی به داشتن دانش تخصصی ادبیات فارسی نداشتید. اما بعد از مدتی این گونه سؤالات به شکلی در درس جی‌مت آورده شد و نیز حیات خود را به شکل دیگری در درس «درک متون مدیریت به زبان فارسی» دانشگاه آزاد ادامه داد. تا ادبیات فارسی گروه مديريت اجرايي کنکور سراسری شکلی تخصصی‌تر به خود بگیرد.
از آنجا که منبع اعلام شده برای زبان فارسی کتاب‌های دبیرستان است، طی سال‌های اخیر سؤالات آزمون ارشد شباهت زیادی به سؤالات ادبیات کنکور کارشناسی پیدا کرده است، تا آنجا که برخی سال‌ها شاهد سؤالات تکراری کنکور سراسری در آزمون اجرایی بوده‌ایم.
طی سه تا چهار سال اخیر بودجه‌بندی مباحث مختلف تقریباً به ثبات رسیده است، و بر این اساس زبان فارسی اجرایی را می‌توان شامل سه بخش دانش‌های عمومی ادبیات، دستور زبان فارسی و درک معانی و مفهوم دانست، که تقریباً از هرکدام به طور مساوی 8 یا 9 تست طرح می‌شود.
بخش دانش‌های عمومی شامل دو تا سه سؤال واژگان، دو تا سه سؤال املا، دو سؤال تاریخ ادبیات، دو سؤال آرایه‌های ادبی می‌باشد، مهم‌ترین منبع پاسخ به این سؤالات واژه‌نامه‌های کتاب‌های ادبیات دبیرستان می‌باشد.
بخش دستور زبان فارسی را نیز می‌توان به پنج قسمت شمارش تکواژها و واژه‌ها، تشخیص ساختمان واژه، تشخیص نوع جمله، شناسایی اجزاء گروه اسمی و ویرایش تقسیم‌بندی کرد. تعداد تست‌های طرح شده از هر کدام از این قسمت‌ها طی سال‌های اخیر متغیر بوده است، اما به خصوص در کنکور سال 93 روند به این شکل بوده که سعی شده تمامی قسمت‌های دستور زبان پوشش داده شود، داوطلبانی که در آزمون‌های آزمایشی مدرسان شریف شرکت کرده بودند، تقریباً با تمامی مباحث دستوری و توضیح تفصیلی آن مبحث لااقل یک بار مواجه شده بودند، بودجه‌بندی دقیق سؤالات طی دو سال اخیر در جدول تحلیل آزمون به تفصیل آورده شده است. تسلط به تست‌های کتاب زبان فارسی سال سوم دبیرستان که در کنکور کارشناسی از آن سؤال طرح می‌شود، می‌تواند کمک بزرگی برای پاسخ به این گونه تست‌ها باشد.
در نهایت بخش معنی و مفهوم که تشابه معنایی بین چند بیت را از داوطلب می‌پرسند، یا بخشی از یک نثر داده می‌شود و معنای آن خواسته می‌شود، برای پاسخ دادن به تست‌های این بخش باید به معانی کلیه بیت‌ها و نثرهای دشوار کتاب‌های فارسی دبیرستان و نیز کتاب ادبیات فارسی پنج استاد مسلط باشید.
طبق بررسی‌های آماری انجام شده بر روی کارنامه 600 داوطلب، که در همایش‌های تخصصی قبولی در کنکور مؤسسه مدرسان شریف ارائه شد، درصدهای بالای درس ادبیات، برای داوطلبانی که میانه خوبی با ریاضیات ندارند می‌تواند تا حدودی ضعف در قسمت حل مسأله و کفایت داده جی‌مت را جبران کند، و البته از آن سو نیز بی‌توجهی به این درس می‌تواند به شکل قابل توجهی باعث افزایش رتبه و بی‌نتیجه ماندن زحمات داوطلب در سایر درس‌ها شود.