تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته مديريت اجرایی(دولتی 92)

استعداد و آمادگي تحصيلي ويژه مديريت (GMAT)

سؤالات اين درس در آزمون كارشناسي ارشد 92 به لحاظ تعداد و بودجه ‌بندي سؤالات هيچ تغييري نسبت به سال قبل نداشت و مانند ساليان اخير 10 سؤال به حل مساله، 10 سؤال به استدلال منطقي، 10 سال به كفايت داده‌ها، 5 سؤال به درك مطلب و 5 سؤال به تصحيح جملات اختصاص يافته بود. سطح سؤالات امسال را تقريباً مي‌توان با سال قبل يكسان دانست، البته به طور كاملاً غير محسوسي مي‌توان آزمون امسال را كمي‌ سخت‌تر دانست! پيش‌بيني مي‌شود ميانگين داوطلبان امسال تقريباً با ميانگين داوطلبان سال قبل يكسان باشد. همان‌طور كه از آزمون سال قبل مشخص بود و فصلي كه در كتاب به اين موضوع اختصاص يافته بود: سؤالات هوش و خلاقيت بخش اعظمي از سؤالات حل مساله را به خود اختصاص داده بود (البته در سؤالات كفايت داده‌ها نيز به نوعي از اين ايده استفاده شده بود!)

حل مسأله: سؤال اول حل مساله كاملاً ساده و نمونه‌ي بسياري از آن‌ها در كتاب مدرسان شريف و آزمون‌هاي آزمايشي وجود داشت.

سؤالات 4، 5 و6 حل مسأله به برخي از مباحث هندسه كه البته يك سؤال آن با مبحث سرعت تلفيق شده بود، اختصاص داشت. سؤال 7 از جمله سؤالاتي بود كه نمونه‌ي شبيه آن «مربع وفقي»، است كه در كتاب GMAT مثال خوبي در اين مورد در قسمت مسائل متفرقه ارايه شده بود. سؤال 8 به مبحث درصد نسبت و تناسب اختصاص داشت سؤال 9 به مبحث مسافت و سرعت و بالاخره سؤال 10 به مبحث ميانگين اختصاص داشت.
در قسمت استدلال منطقي سطح سؤالات تقريباً با سال گذشته يكسان بوده، البته دو سؤال نسبتاً سخت در آزمون امسال وجود داشت كه يكي از آن‌ها به نظر بنده با توجه به كليد اوليه سازمان سنجش داراي ابهام است. ولي بقيه سؤالات كاملاً نرمال و ساده بودند و داوطلبان مدرسان شريف نمونه‌هاي بسيار سخت‌تر از آن‌ها را در كتاب و آزمون ها ديده بودند. نكته‌ي قابل توجه در آزمون امسال مطرح نشدن سؤال از مباحث «مفروض پنهان» و «استدلال‌هاي مشابه» بود.
در قسمت كفايت داده‌ها، سؤالات بيشتر ظاهري وحشتناك داشتند و داوطلب ممكن بود، دچار شوكي (بيجا!) شود و اين موضوع در روند پاسخگويي او تاثير منفي بگذارد. در اين قسمت سؤال اول دچار ابهام و اشكال بود و به نظر بنده لازم بود طراح اطلاعات ديگري به مسأله اضافه مي‌كرد. (البته سؤال قابل پاسخگويي بود). اين سؤال را مي‌توان تلفيقي از هندسه و تشكيل معادله و نسبت دانست. سؤال دوم كفايت داده‌ها به هندسه اختصاص داشت و سؤال نسبتاً ساده‌اي بود. سؤال سوم يك سؤال كاملاً هوشي بود و صرفاً تمركز داوطلب براي حل اين سؤال كافي بود. اين سؤال را مي‌توان تركيب دو مبحث ميانگين و مجموعه اعداد دانست، سؤال چهارم به مبحث نسبت و تناسب و درصد مرتبط بود و سؤال نسبتاً ساده‌اي بود. سؤال پنجم به مبحث نظريه اعداد اختصاص داشت و به راحتي با مثال نقض قابل پاسخگويي بود. سؤال ششم به مبحث نسبت كتاب اختصاص داشت و كمي سخت‌تر از سؤالات ديگر محسوب مي‌شد.
سؤال هفتم سؤالي جديد بود كه ايده‌ي حل آن در قسمت مسائل متفرقه در كتاب وجود داشت و كافي بود داوطلب فرمول رابطه‌ي دور و شعاع دايره را بداند. سؤال هشتم كه نمونه‌ي آن در آزمون‌ها وجود داشت، بيشتر به مبحث هندسه مربوط مي‌شد، سؤال نهم مربوط به مبحث «اعداد زوج و فرد» بود و پاسخگويي به آن با كمي تمركز راحت بود و بالاخره سؤال دهم، مربوط به هندسه بود.
درك مطلب آزمون امسال ساده‌تر از درك مطلب آزمون سال قبل بود و البته يكي از سؤالات داراي اشكال بود. سؤالات تصحيح جملات تقريباً در سطحي يكسان با سؤالات سال قبل بود و باز هم يك سؤال كه اساتيد تفسير دوگانه از آن دارند، در سؤالات به چشم مي‌خورد!
نتيجه‌گيري كلي با توجه به آزمون امسال اين است كه داوطلبان در قسمت حل مساله و كفايت داده‌ها، بايد وقت بيشتري بر روي سؤالاتي كه بيشتر به هوش و تمركز مرتبطند، بگذارند و با انواع مختلف اين گونه تست‌ها آشنا شوند،‌ دركتاب مدرسان شريف در قسمت مباحث متفرقه و هوش اين نوع سؤالات وجود دارد و انشاءالله به زودي بانك جديدي از سؤالات با رويكردي همه جانبه به بازار ارائه خواهد شد. (هر چند سؤالات جديد بايد مدنظر قرار گيرد ولي مباحث مهم آزمون‌هاي‌ ساليان گذشته نبايد از ذهن دور شوند). به داوطلبان توصيه مي‌شود. كتاب مدرسان شريف را به طور كامل مطالعه كرده و تمام تست‌هاي آن را به طور كامل حل كرده و منتظر بانك جديد سؤالات GMAT باشند.

نظریه های عمومی مدیریت

در آزمون سال 92 (بهمن 91) در رشته مديريت اجرايي در درس نظريه‌هاي عمومي مديريت مباحث و سؤالات تكراري خيلي استفاده نشده بود. همچنين سطح آزمون سال 1391 بالاتر و آزمون سال 1392 و بسيار مفهومي‌تر بود.
سؤالات آزمون سال 1392 از فصل‌هاي متعددي طراحي شده بود و براي داوطلباني كه از منابع مختلفي درس را مطالعه كرده بودند (به علت نياز به حجم اطلاعات وسيع در زمينه تئوري‌هاي مديريت) خوشايند بود. سؤالات سال 92 نسبت به سال 1391 سؤالات سخت‌تري نبود اما گستردگي و پراكندگي بيشتري داشت و همچنين مفهومي‌تر طراحي شده بود.
با توجه به جامعيت كتاب مديريت عمومي دكتر الواني اين كتاب مرجع خوبي براي اين آزمون بوده است.
در آزمون سال 1392 بيشتر سؤالات از فصل‌هاي استراتژيك، ساختار و عوامل مؤثر بر آن، بهره‌وري و كارآفريني، ادراك، كنترل و فرهنگ‌سازي آمده بود.

دانش مسائل روز

آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91)، رشته مدیریت اجرایی در يك روز و با یک دفتر چه برگزار شد و مدت زمان امتحان همچون سالهای گذشته 3 ساعت بود. تعداد سوالات درس دانش مسائل روز هم همان 30 سوال بود.
سوالات درس دانش مسائل روز کمتر از سایر دروس قابل پیش بینی است و امسال هم سوالات از منابع گسترده ای مطرح شده بود اما بر خلاف سالهای پیش سوالی مربوط به اخبار روز که منبع آن روزنامه ها یا اخبار سراسری صدا و سیما باشد به چشم نمی خورد.
قوانین کشوری جزو منابع این درس جای دارند همچون قانون اساسی، قانون کار، قانون تامین اجتماعی و... که امسال تنها از قانون کار سوالاتی مطرح گشته بود. از مباحث مهم این درس می توان به بازرگانی و بازرگانی خارجی اشاره کرد که در این خصوص مثل سال گذشته از قوانین اینکوترمز هم 2 سوال به چشم می خورد.
از مباحث مهم دیگر این درس مباحث مربوط به رشته مهندسی صنایع، همچون کیفیت، کنترل موجودی ها و تولید می باشد که امسال هم از EFQM و کنترل موجودی ها هر کدام سوالاتی دیده شد.
مباحثی که هر سال جزو مباحث ثابت سوالات بوده اند شامل اقتصاد خرد و کلان، حسابداری و مدیریت مالی و بازاریابی می باشند که امسال نیز سوالاتی از این مباحث به چشم می خورد که تعداد بیشتری از آنها مربوط به درس بازاریابی می شد و سوالات تمامی این مباحث نسبت به سالهای پیش دشوارتر بود و کمتر شامل مبانی می شد.
تعداد زیادی از سوالات طبق روال سالهای گذشته از درس تئوری مدیریت طرح شده بود اما امسال بیشتر گرایش به سمت مدیریت رفتار سازمانی بود و کمتر به مدیریت عمومی پرداخته شده بود.
در سوالات امسال تقریبا برای اولین بار توجه ویژه ای به مبحث بورس شده بود و همین طور بودجه که سوالاتی از آن مطرح گشته بود.
با تمام این تفاسیر می توان گفت با خواندن تمامی این مباحث هم نمی توان درصد کاملی برای این درس به دست آورد و ماهیت این درس بر دانش عمومی بنا شده است و تنها می توان پاسخ تعدادی از سوالات را با اطمینان داد به همین علت میانگین درصد داوطلبین در این درس همواره پایین بوده و معمولا کمترین درصدها مربوط به این درس بوده است.

زبان فارسي

كنكور مديريت اجرايي سال 92 همانند سال‌هاي گذشته در 3 ساعت برگزار گرديد كه تعداد سؤالات زبان و ادبيات فارسي آن 25 عدد بود كه شامل 3 سؤال معني كلمه، 3 سؤال املاء، 3 سؤال تاريخ ادبيات، 4 سؤال آرايه‌هاي ادبي ـ كه خود متشكل از 1 سؤال از مبحث كنايه (تركيب كنايه با قرابت معنايي)، 1 سؤال از جنس تام و 2 سؤال شناسايي آرايه‌هاي موجود بود ـ و 6 سؤال از بخش معني و مفهوم مطرح شده بود كه در آنها بيشتر مفهوم كلي ابيات مورد سؤال بود نه قرابت معنايي ابيات با يكديگر و نيز 6 سؤال مربوط به زبان فارسي بود كه به تفكيك 1 سؤال از مبحث جمله و اجزاي آن (تركيبي)، 2 سؤال از مبحث حذف فعل و 1 سؤال نيز تركيبي از نقش كلمات در جمله و ساختمان كلمات.
نكته قابل ذكر در مورد سؤالات زبان فارسي كنكورهاي مديريت اجرايي اين است كه:
1ـ از بخش معني و مفهوم (قرابت معنايي) همه ساله سؤالات زيادي مطرح مي‌شود كه تسلط يافتن بر اين مبحث نيازمند تمرين فراوان و حل تست‌هاي مشابه به اندازه كافي است.
2ـ تعداد سؤالات تركيبي از مباحث مختلف افزايش يافته كه هوشمندي و تمركز حواس فراواني را مي‌طلبد.