تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته مديريت اجرایی(دولتی 91)

استعداد و آمادگي تحصيلي ويژه مديريت (GMAT)

سؤالات اين درس در آزمون‌ كارشناسي ارشد سال 91 (بهمن 90) به لحاظ تعداد و بخش‌بندي هيچ تغييري نداشت و مانند ساليان اخير 40 سؤال به اين درس اختصاص داشت (10 سؤال حل مسئله، 10 سؤال استدلال منطقي، 10 سؤال كفايت داده‌ها، 5 سؤال درك مطلب و 5 سؤال تصحيح جملات) اما سطح سؤالات امسال در مجموع سخت‌تر از سال گذشته بود و پيش‌بيني مي‌شود ميانگين درصد داوطلبان در اين درس 10 تا 15 درصدي از سال قبل كمتر باشد. در قسمت حل مسئله 2 سؤال غير متعارف (و البته آسان) مطرح شده بود كه معمولاً در آزمون‌هاي GMAT چنين مسائلي مطرح نمي‌شود (دست‌كم در آزمون‌هاي 15 سال گذشته كشور خودمان مطرح نشده بود!) هر چند داوطلبان در شرايط عادي و يا با آشنايي قبلي به راحتي مي‌توانستند به آن‌ها پاسخ صحيح دهند، اما شكل ظاهري اين دو تست در صفحه‌ي اول سؤالات GMAT، احتمالاً كمي تمركز داوطلبان را به هم زده است (هر چند شخصاً در جلسات مشاوره به داوطلبان توصيه مي‌كنم آمادگي برخورد با مسائل جديد هر چند به لحاظ ظاهر را داشته باشند و در ابتدا سراغ مسائل تيپ و آشنا بروند.) گذشته از اين 2 سؤال، دو سؤال ديگر يكي مربوط به مبحث نظريه اعداد و شمارش و ديگري مربوط به حركت دايره‌اي نسبتاً سخت و كمي جديد بود، اما بقيه سؤالات حل مسئله به راحتي قابل پاسخگوئي بودند. در عوض سؤالات استدلال منطقي نسبت به آزمون سال قبل آسان‌تر بود و به غير از يك سؤال كه تفسير دوگانه در مورد پاسخ آن وجود داشت، همگي ساده طرح شده بودند. در كفايت داده‌ها تقريباً شرايط «سؤالات حل مسئله» و حتي كمي هم سخت‌تر حاكم بود، يعني 3 سؤال نسبتاً مشكل وجود داشت كه البته با توجه به ماهيت سؤالات كفايت داده‌ها جواب به آن‌ها ممكن و با صرف وقت قابل حل بودند. بقيه سؤالات اين بخش تقريباً استاندارد طرح شده بودند. در بخش درك مطلب متن اصلي و 5 سؤال بعد از آن كمي‌ سخت‌تر از سال قبل بود و بالاخره در قسمت «تصحيح جملات» سطح سؤالات با سال قبل تقريباً يكسان بود.

با توجه به سؤالات GMAT در آزمون كارشناسي ارشد مجموعه مديريت اجرايي سال 91، به نظر مي‌رسد لازم باشد داوطلبان سال آينده به نكات زير توجه كنند:

1ـ به طور حتم لازم است داوطلبان از پايه‌ي رياضي خوبي برخوردار باشند (كه البته اين موضوع در مورد داوطلبان گرايش MBA شرط لازم است)
2ـ به غير از سؤالات سال‌هاي قبل، داوطلبان بايد با نمونه سؤالات بيشتري در مباحث مختلف آشنا باشند و همواره مباحث متفرقه كه به نوعي ضريب هوشي و قدرت عكس‌العمل داوطلب را مي‌سنجند، مورد مطالعه قرار گيرند. اين سؤالات در چاپ جديد كتاب در خرداد 91 گنجانده خواهند شد.
3ـ مباحث آمار و احتمال، درصد، نسبت و تناسب، هندسه، سرعت و حركت، از جمله مفاهيم مهم در آزمون‌هاي GMAT هستند كه لازم است داوطلبان بيشتر وقت خود را به اين مباحث اختصاصي دهند.
4ـ تست‌هاي استدلال منطقي در اين سال ساده بود، ولي داوطلبان نبايد با اين ديدگاه به استقبال آزمون كارشناسي ارشد 92 (آزمون بهمن 1391) بروند.
5ـ داوطلبان گرايش مجموعه مديريت اجرائي بهتر است، به ترتيب از بخش‌هاي 1) استدلال منطقي 2) درك مطلب و
3) تصحيح جملات، شروع مي‌كردند تا حداقل 50 درصد سؤالات را با اختصاص دادن وقت بيشتر، پاسخ دهند. (البته اين توصيه براي داوطلبان گرايش MBA خصوصاً داوطلبان با پايه‌ي رياضي ضعيف‌تر نيز مي‌تواند مفيد باشد)
6ـ نكته قابل تأمل در روند چينش سؤالات سازمان سنجش جالب است؛ در تمام دنيا معمولاً اولين سؤال آزمون‌هاي GMAT، هوش و يا هر آزمون ديگري ساده در نظر گرفته مي‌شود، اما اينجا بر عكس است؛ سؤال اول تقريباً جزء مشكل‌ترين سؤالات اين درست مي‌باشد؟! (به سؤالات اوليه 3 سال اخير دقت كنيد!) با توجه به «پشتكار طراحان» اين درس! شايد بتوان توصيه‌ي غير رسمي زير را نيز به داوطلبان سال آينده كرد:
«GMAT را از سؤال دوم يا سوم شروع كنيد!!»
7ـ داوطلبان نبايد تمركز و اعتماد به نفس خود را در چنين آزمون‌هايي از دست بدهند، چرا كه شرايط براي تمام داوطلبان يكسان مي‌باشد.
8 ـ براي تضمين موفقيت داوطلبان در اين درس، توصيه مي‌شود پس از يادگيري كامل مطالب و مرور سؤالات آزمون‌هاي سال گذشته، تعداد زيادي تست متنوع و جديد توسط داوطلب زده شود، مواجه شدن با تست‌هاي مختلف و بيشتر ضريب موفقيت در اين درس را بالا مي‌برد.

نظریه های عمومی مدیریت

در آزمون کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی سال91 (بهمن90)، تعداد سوال‌های نظریه‌های عمومی مدیریت مانند سال گذشته 30 سوال بود که در سطح بسیار بالاتری نسبت به سال‌های گذشته طراحی شده بودند و با آمادگی مطلوب، دانشجو مي‌توانست تنها به 20 سوال با اطمینان کامل پاسخ دهد. سوال‌ها اکثراً حالت مفهومی داشتند وکمتر از 10 سوال حفظی در کل سوالات وجود داشت. از لحاظ بودجه‌بندی مبحث مفاهیم بنیادی مدیریت 2 سوال، نظریات مدیریت 3 سوال، ساختار سازمانی 6 سوال، رهبری 1 سوال، انگیزش ورفتار 1 سوال، ارتباطات 3 سوال، کنترل 1 سوال، مفاهیم اولیه رفتار 1 سوال، نگرش وشخصیت 3سوال، ادراک 2 سوال، گروه و تیم 1 سوال، تعارض 2 سوال، برنامه‌ریزی نیروی انسانی 2 سوال، کارمند‌یابی 2 سوال، مفاهیم تجزیه تحلیل سیستم 1 سوال، طراحی سیستم 1 سوال مطرح شده است. در آزمون کارشناسی ارشد سال 91 رشته مدیریت اجرايي در بین سوالات تعدادی مبحث جدید وگنگ هم به چشم می‌خورد. در روند کلی طراحی سوال‌های آزمون امسال تغییر تحولات اساسی دیده می‌شد اما مباحث به طور کلی به 4دستة؛ 1ـ مبانی سازمان ، 2ـ مدیریت رفتار سازمانی، 3ـ مدیریت منابع انسانی، 4ـ تجزیه تحلیل و طراحی سیستم، تقسیم می‌شود.

دانش مسائل روز

در آزمون کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی سال 91(بهمن90)، تعداد سوالات درس دانش مسائل روز مانند آزمون سال گذشته 30 سوال بود که این بخش، شامل سوالات خوب و نسبتاً آساني بود. امسال نسبت به سال قبل سوال‌های مدیریتی کمتر و ساده‌تر شده بودند. بودجه‌بندی سوالات به صورتی بود که از مسایل مدیریتی 6 سوال، حسابداری/اقتصادی 9 سوال، سازمان بین‌المللی و معاملات 5 سوال، اطلاعات ایران و قوانین مختلف 5 سوال طراحی شده بود. سوالات مبحث اقتصاد پیچیده‌تر و پراکندگی سوالات نیز متعادل بود، در روند کلی سوالات آزمون کارشناسی ارشد سال91، همان طور که انتظار داشتیم تعداد سوالات شامل عدد و رقم مربوط به تحولات کشور کاهش یافته و در عوض شاهد سوالات بیشتری از بخش قوانین بودیم. سوالات درس دانش مسائل روز به منظور سنجش ميزان آشنايي و حضور داوطلبان در فضاي مديريت مانند مديريت موسسات توليدي، خدماتي و طرح‌هاي عمراني طراحي شود و مي‌توان گفت كه اين درس از جهت تنوع و گستردگي موضوعات با هيچ درسي در آزمون كارشناسي ارشد قابل مقايسه نيست كه شامل مباحث و موضوعاتي از جمله اقتصاد خرد و كلان، حسابداري و مديريت مالي، مديريت بازرگاني، آما و اخبار روز ايران، قوانين مجلس و دولت و ... مي‌شوند. به طور کلی می‌توان گفت هنوز هم کمبود یک مرجع کامل که تمامی نکات را پوشش دهد حس می‌شود.

زبان تخصصی

در آزمون كارشناسي ارشد مدیریت اجرایی سال 91 (بهمن 90)، مانند سال گذشته 15 سوال تخصصي زبان تخصصي مطرح شد. ضريب سختي سوالات سال 90 بالاتر از سال 91 بود، تعداد سوالاتي كه بدون خواندن متن و با تسلط به لغات تخصصي قابل پاسخ‌گويي بود در سال 90، 3سوال و در سال 91، 4 سوال بوده است. در تحليل سوالات زبان تخصصي مدیریت اجرایی تقسيم‌بندي بر لغات تخصصي و درك مطلب به اين هدف بوده است كه داوطلبان گرامي متوجه باشند كه پاسخ‌دهي به سوالات درك مطلب دو توانايي ايشان را مي‌طلبد.
1ـ تسلط به لغات تخصصي
2ـ تسلط به مهارت‌هاي 16 گانه درك مطلب
توجه داشته باشيد كه حتي براي پاسخ‌دهي به سوالات درك مطلب نيز بايد لغات تخصصي را بدانيد. اما مهارت‌هاي 16گانه براي نيل به اين هدف است كه اگر داوطلبان در سر آزمون ارشد به متوني برخوردند كه مشكل بوده يا غير فهم است براي پاسخ‌دهي به اين گونه سوالات از مهارت‌هاي 16گانه درك مطلب استفاده كنند.
مهارت‌هاي درك مطلب به عنوان فصل Reading comprehension در كتب زبان تخصصي مدرسان شريف آورده شده است. بعد از مهارت‌ها يك سري متون آورده شده است كه شما مي‌توانيد به عنوان تمرين يادگيري مهارت‌ها از اين متون استفاده كنيد. با آرزوي موفقيت شما در آزمون كارشناسي ارشد.

زبان فارسي

در آزمون کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی سال 91( بهمن90)، سوالات درس زبان فارسی مانند سال گذشته 25 سوال بود اما سوال‌های آزمون 91 از درجه سختی بالاتری برخوردار بود. از نظر بودجه بندی سوالات، از مبحث علوم ادبی 9 سوال، قالب شعری 1 سوال، تاریخ ادبیات 3سوال، معنی کلمات 2 سوال ، معنی ابیات ومتون ابیات ومتون 7سوال، نگارش 3 سوال طراحی شده بود. در آزمون کارشناسی ارشد 91 ، سوال هایی که از مباحث تاریخ ادبیات و علوم ادبی وهمچنین آرایه ها در سطحی بالا ومشکل طرح شده بود وهمچنین سوال پیچیده ا .