تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته MBA(دولتی 92)

استعداد و آمادگي تحصيلي ويژه مديريت (GMAT)

سؤالات اين درس در آزمون كارشناسي ارشد 92 به لحاظ تعداد و بودجه ‌بندي سؤالات هيچ تغييري نسبت به سال قبل نداشت و مانند ساليان اخير 10 سؤال به حل مساله، 10 سؤال به استدلال منطقي، 10 سال به كفايت داده‌ها، 5 سؤال به درك مطلب و 5 سؤال به تصحيح جملات اختصاص يافته بود. سطح سؤالات امسال را تقريباً مي‌توان با سال قبل يكسان دانست، البته به طور كاملاً غير محسوسي مي‌توان آزمون امسال را كمي‌ سخت‌تر دانست! پيش‌بيني مي‌شود ميانگين داوطلبان امسال تقريباً با ميانگين داوطلبان سال قبل يكسان باشد. همان‌طور كه از آزمون سال قبل مشخص بود و فصلي كه در كتاب به اين موضوع اختصاص يافته بود: سؤالات هوش و خلاقيت بخش اعظمي از سؤالات حل مساله را به خود اختصاص داده بود (البته در سؤالات كفايت داده‌ها نيز به نوعي از اين ايده استفاده شده بود!)

حل مسأله: سؤال اول حل مساله كاملاً ساده و نمونه‌ي بسياري از آن‌ها در كتاب مدرسان شريف و آزمون‌هاي آزمايشي وجود داشت.

سؤالات 4، 5 و6 حل مسأله به برخي از مباحث هندسه كه البته يك سؤال آن با مبحث سرعت تلفيق شده بود، اختصاص داشت. سؤال 7 از جمله سؤالاتي بود كه نمونه‌ي شبيه آن «مربع وفقي»، است كه در كتاب GMAT مثال خوبي در اين مورد در قسمت مسائل متفرقه ارايه شده بود. سؤال 8 به مبحث درصد نسبت و تناسب اختصاص داشت سؤال 9 به مبحث مسافت و سرعت و بالاخره سؤال 10 به مبحث ميانگين اختصاص داشت.
در قسمت استدلال منطقي سطح سؤالات تقريباً با سال گذشته يكسان بوده، البته دو سؤال نسبتاً سخت در آزمون امسال وجود داشت كه يكي از آن‌ها به نظر بنده با توجه به كليد اوليه سازمان سنجش داراي ابهام است. ولي بقيه سؤالات كاملاً نرمال و ساده بودند و داوطلبان مدرسان شريف نمونه‌هاي بسيار سخت‌تر از آن‌ها را در كتاب و آزمون ها ديده بودند. نكته‌ي قابل توجه در آزمون امسال مطرح نشدن سؤال از مباحث «مفروض پنهان» و «استدلال‌هاي مشابه» بود.
در قسمت كفايت داده‌ها، سؤالات بيشتر ظاهري وحشتناك داشتند و داوطلب ممكن بود، دچار شوكي (بيجا!) شود و اين موضوع در روند پاسخگويي او تاثير منفي بگذارد. در اين قسمت سؤال اول دچار ابهام و اشكال بود و به نظر بنده لازم بود طراح اطلاعات ديگري به مسأله اضافه مي‌كرد. (البته سؤال قابل پاسخگويي بود). اين سؤال را مي‌توان تلفيقي از هندسه و تشكيل معادله و نسبت دانست. سؤال دوم كفايت داده‌ها به هندسه اختصاص داشت و سؤال نسبتاً ساده‌اي بود. سؤال سوم يك سؤال كاملاً هوشي بود و صرفاً تمركز داوطلب براي حل اين سؤال كافي بود. اين سؤال را مي‌توان تركيب دو مبحث ميانگين و مجموعه اعداد دانست، سؤال چهارم به مبحث نسبت و تناسب و درصد مرتبط بود و سؤال نسبتاً ساده‌اي بود. سؤال پنجم به مبحث نظريه اعداد اختصاص داشت و به راحتي با مثال نقض قابل پاسخگويي بود. سؤال ششم به مبحث نسبت كتاب اختصاص داشت و كمي سخت‌تر از سؤالات ديگر محسوب مي‌شد.
سؤال هفتم سؤالي جديد بود كه ايده‌ي حل آن در قسمت مسائل متفرقه در كتاب وجود داشت و كافي بود داوطلب فرمول رابطه‌ي دور و شعاع دايره را بداند. سؤال هشتم كه نمونه‌ي آن در آزمون‌ها وجود داشت، بيشتر به مبحث هندسه مربوط مي‌شد، سؤال نهم مربوط به مبحث «اعداد زوج و فرد» بود و پاسخگويي به آن با كمي تمركز راحت بود و بالاخره سؤال دهم، مربوط به هندسه بود.
درك مطلب آزمون امسال ساده‌تر از درك مطلب آزمون سال قبل بود و البته يكي از سؤالات داراي اشكال بود. سؤالات تصحيح جملات تقريباً در سطحي يكسان با سؤالات سال قبل بود و باز هم يك سؤال كه اساتيد تفسير دوگانه از آن دارند، در سؤالات به چشم مي‌خورد!
نتيجه‌گيري كلي با توجه به آزمون امسال اين است كه داوطلبان در قسمت حل مساله و كفايت داده‌ها، بايد وقت بيشتري بر روي سؤالاتي كه بيشتر به هوش و تمركز مرتبطند، بگذارند و با انواع مختلف اين گونه تست‌ها آشنا شوند،‌ دركتاب مدرسان شريف در قسمت مباحث متفرقه و هوش اين نوع سؤالات وجود دارد و انشاءالله به زودي بانك جديدي از سؤالات با رويكردي همه جانبه به بازار ارائه خواهد شد. (هر چند سؤالات جديد بايد مدنظر قرار گيرد ولي مباحث مهم آزمون‌هاي‌ ساليان گذشته نبايد از ذهن دور شوند). به داوطلبان توصيه مي‌شود. كتاب مدرسان شريف را به طور كامل مطالعه كرده و تمام تست‌هاي آن را به طور كامل حل كرده و منتظر بانك جديد سؤالات GMAT باشند.

رياضي عمومي 1 و 2

سؤالات رياضي در آزمون كارشناسي ارشد سال 92 مانند ساليان گذشته 30 سؤال بود. سؤالات آزمون سال 92، جزء سخت‌ترين سؤالات در مقايسه با آزمون‌هاي سال‌هاي گذشته بود، و به طور مشخص، از سؤالات 3 سال گذشته سخت‌تر بود. به لحاظ بودجه‌بندي 15 سؤال از رياضي عمومي (1) و 15 سؤال از رياضي عمومي (2) مطرح شده بود كه از 15 سؤال رياضي عمومي يك، 1 سؤال از حد و پيوستگي، 3 سؤال از مشتق و كاربرد مشتق، 7 سؤال از انتگرال و كاربرد آن، 2 سؤال از فصل سري‌ها، و 2 سؤال از مبحث اعداد مختلط مطرح شده بود. از 15 سؤال رياضي عمومي دو، 4 سؤال به توابع چند متغيره، 5 سؤال به انتگرال توابع چند متغيره، 5 سؤال به ميدان‌هاي برداري و انتگرال‌گيري روي خط و سطح، 1 سؤال به توابع برداري و خم‌ها، اختصاص يافته است.
تفاوت اصلي آزمون امسال، با آزمون سال گذشته، كم شدن سهم سؤالات مشتق (در رياضي 1) و همچنين نبودن سؤالات متفرقه (معمولاً سؤالاتي از درس آمار، معادلات ديفرانسيل و ... در آزمون MBA ديده مي‌شود!)، حذف سؤالات هندسه تحليلي و جبر خطي، مختصات قطبي و تابع و از همه مهم‌تر كاهش سهم سؤالات رياضي (1) و برابر كردن سؤالات اين درس با رياضي (2) بود. (در آزمون‌هاي سه سال اخير به طور متوسط حدود 60 درصد سؤالات به درس رياضي (1) و حدود 40 درصد سؤالات به درس رياضي (2) اختصاص داشت) به نظر مي‌رسد برخلاف ساليان گذشته كه 10 نفر اول آزمون درصد 90 را در اين درس كسب مي‌كردند و همچنين درصد 100 بين 10 نفر اول چيز عجيبي نبود، امسال پيش‌بيني مي‌شود ميانگين درصد 10 نفر اول به حدود 80 درصد و ميانگين كلي در حدود 15 درصد كاهش پيدا كند. (البته اين فقط يك پيش‌بيني است !) كه علت اين امر را مي‌توان سخت‌تر شدن آزمون و وقت‌گير بودن حل برخي سؤالات دانست. با توجه به آزمون امسال به نظر مي‌رسد سال آينده داوطلبان به يك اندازه وقت براي رياضي (1) و رياضي (2) اختصاص دهند و به مباحث انتگرال و كاربرد آن (چه در رياضي (1) و يا در رياضي (2)) توجه بيشتري نمايند.

زبان تخصصی

سوالات زبان تخصصی رشته MBA در آزمون کارشناسی ارشد سال 1392، همانند سال‌های اخیر 100 سوال را به خود اختصاص داد كه در مقايسه با آزمون سال قبل، سوالات واژگان و Cloze Test نسبتاً آسان‌تر، اما در بخش‌هاي دستور زبان و درک مطلب، دشوارتر بوده‌اند.
در بخش دستور زبان، همچون آزمون سال قبل، 35 سوال در دو قسمت «سوالات جای خالی» (20 سوال) و «سوالات تشخیص ایراد جمله» (15 سوال) ارائه شد. از مجموع اين 35 سوال، 8 سوال از مبحث حروف اضافه و حروف ربط، 4 سوال از ساختار جمله (ساختار‌هاي موازی، وارونگی و حشو)، 4 سوال از مبحث اسم ها، 5 سوال از مبحث حروف تعریف، 6 سوال از مباحث افعال و زمان ها، 3 سوال از مبحث ضمائر، 3 سوال از قسمت صفات و گزاره‌های وصفی، 1 سوال از مبحث قیدها و 1 سوال از عبارات مقایسه ای"، طراحی شده است. با این تفاسیر، از مباحثی همچون وجوه سببی، وجوه وصفی، نقل قول، ساختارهای آرزویی، شرطی ها، و وندها سوالی به طور مستقیم طرح نگرديده است. لازم به ذکر است که کلیه سوالات بخش گرامر آزمون امسال، از منابع تافل و نمونه سوالات آزمون‌هاي كارشناسي ارشد سال‌هاي قبل بوده و هيچ يك از سوالات اين بخش جدید و طراحی شده نبوده است.
بخش واژگان آزمون سراسری 92 رشتۀ MBA که همانند آزمون سال قبل از 25 سوال تشکیل شده بود را می‌توان آن‌ها را آسان‌ترین بخش این آزمون در نظر گرفت؛ اکثر واژگان به کار رفته در اين بخش از كتاب هایی نظیر Essential Words استخراج گردیده و بارها در آزمون‌های پیشین مورد استفاده قرار گرفته بودند.
همچون آزمون سال‌های گذشته در بخش Cloze Test، 15 سوال ارائه شد؛ با این تفاوت که بر خلاف آزمون سال 91 که سوالات cloze test در قالب یک متن با 15 جای خالی ارائه مي‌شد، در سال 92، این سوالات در قالب دو متن نسبتا کوتاه طرح گردید. از نظر محتوایی، متن‌هاي ارائه شده در این بخش مرتبط با موضوع مدیریت و MBA بوده از سایت wikipedia.com استخراج شده بودند. بدین معنی که دو پاراگراف از قسمتی از مقاله‌ای در مورد Management در سایت مذکور انتخاب گردیده و بخش‌هایی از آن به عنوان سوال در اختیار داوطلبان قرار گرفته بود. این گونه cloze test تالیفی پیش از این سابقه نداشته است و در آزمون سال پیش از سوالات تافل استفاده شده بود.
سرانجام در بخش درک مطلب، که به مانند آزمون سال 91 شامل 25 سوال بوده است، 5 متن نسبتاً کوتاه ارائه گردید، که 2 متن عمومی مرتبط با روش‌های درمانی سنتی و استفاده از انرژی خورشیدی و 3 متن تخصصی، مرتبط با موضوعات مدیریت (Management)، MBA و مبانی حقوقی در مدیریت بوده است. بر این اساس، استفاده از متون تخصصی MBA، در آزمون سال آینده دور از انتظار نمی‌باشد. شایان ذکر است در بخش درک مطلب آزمون امسال، تشخیص ایدۀ اصلی متن (عنوان متن)، مترادف کلمات استفاده شده در متن و جزئیاتی از قبیل اعداد و ارقام، تعداد دفعات، تاریخ‌ها و ترتیب انجام فرایندی خاص تأكيد عمده‌اي بوده است.
در پایان به داوطلبان آزمون سال 93 پیشنهاد مي‌شود که در مرحله اول به تمامی آزمون‌هاي زبان انگلیسی سال‌هاي پیش MBA (به خصوص از سال 86 به بعد) تسلط کافی داشته باشند؛ دوم اینکه از مطالعه واژگان و متون مدیریت غافل نباشند؛ زیرا احتمالاً از این نوع متون در آزمون سال 93 نیز سوالاتی طرح خواهد شد و نهایتاً در بخش گرامر، به مباحثی که در بودجه‌بندی سال 91 و 92 آمده است، تسلط بیشتری داشته باشند؛ زیرا احتمال اینکه این بودجه بندی در طراحی سوالات گرامری سال 93 نیز تكرار شود زیاد است. خوب است که بدانید کتاب جدید زبان انگلیسی ویژه داوطلبان MBA مدرسان شریف که از متون مدیریتی در بخش درک مطلب استفاده کرده است و لغات مهم کتاب‌هایی مانند 504 words for TOEFL ، , Longman`s Essential words for TOEFL و 1100 Words you need to know به طور کامل پوشش داده و فصل دستور زبان آن بسیار کامل و به تعداد بسياري مثال طراحی شده در آن وجود دارد. به زودی (اردیبهشت 92) به بازار کتاب ایران ارائه خواهد شد در ضمن این کتاب به گفته صاحب نظران بزرگ این رشته برترین کتاب زبان انگلیسی عمومی ویژه داوطلبان رشته MBA مي‌باشد که به بازار خواهد آمد.
سایت‌هایی که سوالات درک مطلب از آنها طرح شده بود:
http://e-repa.ru/exams/toefl/r01/r01.htm
www.hjenglish.com/new/print/5398/
http://en.wikipedia.org/wiki/Administration_%28law%29
مدرسان شریف برای تمامی جوانان عزیز کشورمان، آرزوی شادمانی و موفقیت روزافزون داشته و چشم انتظار دیدن گام‌های بلند و استوارشان، در مسیر اعتلای هر چه بیشتر ایران اسلامی، در عرصه‌های مدیریتی و آموزشی می‌باشد.